Podczas gdy spojrzymy na naszą kuchnię, to szybko dojdziemy do wniosku, że lodówka jest najczęściej przez nas używana. Mimo tego większa część osób nie myje jej regularnie. Dlaczego? Bo nie lubimy tego robić! Jednakże zwróćmy uwagę na to, co się dzieje, jeśli nie czyścimy lodówki. Zaczynają w niej powstawać plamy, pleśń, brzydkie zapachy, rozwijają się bakterie, a żywność szybciej się psuje. To powinno nas przekonać do częstszego porządkowania lodówki. W naszym artykule pokazujemy, jak robić to dobrze? Zapraszamy!
O czym nie należy zapominać, porządkując lodówkę?
Przede wszystkim nie zapomnij o wyłączeniu lodówki z gniazdka elektrycznego. Pierwszym powodem dla takiego działania jest oczywiście bezpieczeństwo. Oprócz tego zmniejszysz niepotrzebne w tym czasie zużycie prądu, jak również podniesiesz temperaturę we wnętrzu, co uprości proces czyszczenia. Gdy już Twoja chłodziarka będzie odpięta od gniazda zasilającego, wyjmij z niej wszystkie półki oraz szufladki, a później zostaw otwarte drzwiczki.
Wyjęte z lodówki elementy umyj ciepłą wodą z płynem, opłucz i dokładnie wytrzyj do sucha. W kolejnym kroku zajmij się wnętrzem lodówki. Myj ją przy użyciu mieszaniny wody, mydła i sody oczyszczonej lub octu. Mycie przeprowadzaj od góry do dołu. W końcowym etapie spłucz oraz wytrzyj do sucha. Po skończeniu odczekaj minimum pół godziny. W tym czasie lodówka powinna wyschnąć całkowicie. Czas ten możesz zużytkować na mycie ścian zewnętrznych. Nie zapominaj o uszczelkach drzwi.
Po skrupulatnym umyciu możesz zacząć umieszczanie w lodówce żywności. Nie powinieneś wkładać do niej gorących potraw. Jeśli potrzebujesz tam umieścić naczynie z czymś ciepłym, pozwól mu najpierw ostygnąć do temperatury pokojowej. Przedmioty o podwyższonej temperaturze mogą powodować, że we wnętrzu lodówki będzie powstawać szron. Pamiętaj o tym, aby wszystkie produkty w lodówce były szczelnie zawinięte folią albo przykryte pokrywką. Będzie to chronić żywność przed wysychaniem, jak również będzie hamowało wydzielanie zapachów.
Następny etap mycia lodówki to rozmrażanie!
Raz na jakiś czas powinieneś wykonać odmrażanie lodówki. Nie wykorzystuj w tym celu żadnych środków chemicznych oraz nie usuwaj lodu żadnymi przedmiotami. Unikaj także umieszczania we wnętrzu gorących przedmiotów, które mogą uszkodzić element chłodzący Twojego sprzętu.
W celu rozmrożenia wyłącz lodówkę z gniazdka. Jest to doskonała okazja, aby równocześnie starannie wyczyścić jej wnętrze. Topniejący lód będzie gromadził się w postaci wody w zbiorniku u dołu. Trzeba pamiętać o jego wylewaniu. Przeprowadzaj konserwację w postaci wycierania uszczelek drzwi materiałem nasączonym gliceryną.
Lodówki zaopatrzone w systemy No Frost również powinny być poddawane procesowi odmrażania dwa razy w roku. W przypadku takiego sprzętu proces niczym się nie różni. Pamiętaj jedynie, żeby lód roztapiał się bez Twojej pomocy.
Jak poradzić sobie z nieprzyjemnymi zapachami w lodówce?
Niestety często zdarza się tak, że lodówka jest przesiąknięta niemiłymi zapachami, które trzeba w jakiś sposób się pozbyć. Wypróbuj jedną z naszych naturalnych metod lub wszystkie razem! Pierwszą z nich jest wstawienie w niewielkim naczyniu proszku do pieczenia do lodówki i wymiana go średnio co dwa tygodnie. Kolejną metodą jest wstawienie świeżo zaparzonej kawy w chwilę po jej umyciu, a ostatnia metoda to przecięcie cytryny na pół i włożenie jej na talerzyku do środka!